Okay, måske er der nogle af jer der ikke har et kamera der er i stand til at gemme RAW-format, jeg selv et Nikon L11 til snapshots. Og min Sony Ericsson mobiltelefon kan ikke gemme billederne som RAW, kun 5 mpix JPEG.

Men i tilfælde af at du har mulighed for at gemme som RAW, bør du benytte dig af det – Eller som Nike’s reklame siger – Just do it!

Jeg bruger et Nikon D70 (6Mpix billeder), og alle DSLR kameraer er i stand til at gemme billeder i RAW. Den vigtigste difference i mellem RAW og JPEG, er at RAW er 12bit (og i nyere kameraer 14bit) og JPEG er 8 bit, som betyder, at du har mindre information i billedet, når der gemmes som JPEG forhold til RAW.

“Men mine RAW-filer er så store”

Ja, det er en gyldig grund, og jeg må indrømme, at der hver fil kun tage op 700KB stedet for 5500KB (ca. 7 gange størrelsen), er en faktor til at overveje. Især hvis du har en 12 eller endda 25 Mpix kamera.

Men harddiske er nu nede på en pris på 95 € for 1 TB, sådan en harddisk vil kunne klare omkring 150.000 af mine RAW-filer, og med et anstændigt NAS du kunne beholde alle dine billeder i et sikkert RAID. Men mere om dette i en senere artikel.

Men ved at bruge RAW, er der faktisk en sandsynlighed for at du begynder at sortere alle dem som er slørede, underbelyste eller har forkert hvidbalance – fordi nu betyder størrelsen noget. Mit arkiv af gamle billeder taget med mit første digitale kamera (Canon Photoshot S10) har flere hundrede billeder som burde være slettet. Men jeg har beholdt dem, da de kun fylder ca 0,5 MB per fil.

“Men jeg syntes mine billeder ser fine ud”

Hvis du har oplevet at tage 10-20 billeder af jeres børn, kun for at finde ud af, at sidste gang, du hyggede dig med kameraet, har du lavet en dårlig indstilling og nu har de et blåligt skær?

Her er en af mine gamle billeder:

A slight blusih tint

Et lettere blåt skær

The tint has been fixed

Lidt roden rundt med Adobe Camera RAW..

I then photoshopped the end result

.. og en knivspids Photoshop

Det første billede er taget med mit Powershot S10 tilbage i 2002, og du an du opleve en “lille” blåligt skær, kameraet var sandsynligvis sat for wolfram (normal indendørs belysning), men blev taget udenfor. På det andet billede, brugte jeg Adobe Camera RAW til at ændre farve i billedet, og på det sidste jeg brugte en Hue / Saturation lag i CS4 at justere farven på mine sønner vintertøjet og farven på græs.

Havde jeg taget et billede med et kamera, der understøttede RAW, kunne jeg blot have ændret hvidbalancen fra wolfram til skyet, så havde mit problem været løst.

Slutresultatet er ikke det vildest, men bedre end den første.

Jeg vil fortsætte i næste del med at vise hvad du rent faktisk kan gøre med dine RAW-filer.