Da jeg fik mit Nikon D700 var jeg også nødt til at opgradere min samling af CompactFlash kort (CF), for da jeg brugte et Nikon D70 kamera, og jeg benyttede mit 4GB CF kort, kunne jeg få ca 750 RAW billeder ned på det – Jeg ved ikke hvor mange JPEG billeder der var plads til, for efter jeg har skiftet til RAW har jeg ikke brugt andet.

Det eneste problem med mit 4GB CF kort er når jeg bruger det i mit D700 kamera, er der kun plads til 155 billeder (RAW kvaliteten er også ændret fra 12 til 14 bit), og da jeg sagtens kan komme hjem fra en foto session med 300+ billeder havde jeg brug for et nyt kort.

Efter at have ledt efter det rigtige kort, valgte jeg et Lexar Professional UDMA 8GB kort og købte samtidig en Lexar Professional UDMA kort læser. Det har plads til 302 billeder, og jeg kan have mit 4GB og mine to 2GB kort med. Så jeg har plads til ca 600 RAW billeer før jeg løber tør.

Så jeg satte mig for at teste hastigheden på mine kort, og samtidigt for at se om UDMA faktisk er hurtigere end normale kort. Mit umiddelbare indtryk (da jeg skrev dette indlæg for et år siden), var at i kameraet og man skyder løs betyder det ikke så meget, men når man skal importere billederne ind på computeren har det stor effekt.

Opdatering
Siden jeg skrev det oprindelige blog indlæg for et år siden, har jeg konstateret at jeg tog fejl. Hastigheden har helt bestemt noget at sige i kameraet også, desto hurtigere man tømmer sin buffer i kameraet, desto hurtigere er man klar til en ny serie.

Jeg kiggede efter diverse benchmark software, men skrev til sidst mit eget lille program som kopierer indholdet fra en folder til en anden – Ganske simpelt. Jeg lagde de samme filer på alle mine kort, 68 billeder i RAW men en samlet størrelse på 906MB (950.123.581 bytes) og kopierede dem direkte ind i en mappe på min computer.

Her er resultaterne af min lille test:

CompactFlash Kort
Kortlæser
Memory Corp Pro
133x – 2GB
Kingston Elite Pro
50x – 2GB
Transcend
120x – 4GB
Lexar Professional UDMA
300x – 8GB
En kortlæser uden navn som læser 12 forskellige kort 05:49 ~2.59MB/s 05:43 ~2.64MB/s 05:48 ~2.60MB/s 05:42 ~2.64MB/s
Lexar UDMA Professional som kan læse CompactFlash og SD 02:24 ~6.29MB/s 02:06 ~7.19MB/s 00:55 ~16.47MB/s 00:30 ~30.20MB/s

Som man kan se, bruger man den navnløse kortlæser er hastigheden stort set den samme ligegyldigt hvilket kort man bruger, men skifter man til UDMA kortlæseren, får man en helt anden hastighed.

Da jeg oprindeligt postede dette indlæg på engelsk (for præcist et år siden) kom Uffe med en kommentar:

Og vi kan tilføje følgende til listen:
Transcend 16GB 300x Compact Flash High Speed Card

Har følgende hastigheder:
Lexar UDMA Professional kortlæser ~ 30MB/s
Indbygget læser i en Dell Dimension stationær computer ~ 9.5-10.0MB/s

Og kan konkludere at at Transcend kortet klarer som Lexar UDMA kortet i en UDMA læser, og at den indbyggede kortlæser i min Dell er noget bedre end kortlæseren uden navn.

Næste test er hastigheden i kameraet, for at teste hvor hurtigt bufferen bliver tømt over på kortene.