[vc_row][vc_column][vc_column_text]Jeg vil nu fortsætte min beretning om mine første 10 år, hvis du ikke har læst første del kan du læse den her:

Mine 10 år med digital fotografering – Første del

Da jeg fik mobilkamera

Sony-Ericsson-w800i---FeaturediI 2006 fik jeg min første mobiltelefon med kamera – Jeg havde tidligere tænkt at det der med mobiltelefoner med kamera, det var ikke noget man kunne bruge til noget. Men kameraet i Sony Ericssons W800i var på 2 megapixel, så det var faktisk ligeså mange megapixel som mit gamle kamera der ikke virkede længere.

Så det var en fin overgang til det at bruge mobiltelefonen til at tage billeder, og efterhånden tager jeg en del billeder med min mobiltelefon, især af børnene når de laver sjov eller man er ude og handle, for man har jo som regel telefonen i nærheden.

Men efter et par måneder hvor jeg kun havde haft mobiltelefonen til at tage billeder med, købte vi et Nikon L11 på 6MP. Det er et ganske fint lomme kamera som vi stadig har, og specielt min kone er glad for at hun kan have det med. Det rart at have med når man tager hjem til familie eller venner. Jeg syntes mange gange det er hyggeligt at kigge på billederne, især 2-3 år efter.

Så det brugte jeg i et langt stykke tid som kamera, ikke noget seriøst men til diverse snapshots.

Men min store drøm har altid været at kunne tage portrætter, dels af familien – Men bestemt også af amatørmodeller. Men det der med at arrangere en fotosession, for så at dukke op med et lomme kamera og forsøge at instruere modellen, det er ikke seriøst nok. Man skal have et ordentligt kamera, så man også over for modellerne viser at man er seriøs. Det er fint nok at få familie og venner til at posere foran et lille kamera, men et spejlrefleks udstråler bare at man mener det.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nikon D70 til låns

Nikon D70Så i starten af 2008 fik jeg mulighed for at låne til et spejlreflekskamera, et Nikon D70. Det var et rigtigt godt begynder kamera, og da jeg allerede i midten af 2007 havde besluttet mig for at gå efter Nikon som DSLR, var dette en kærkommen chance.

Og det var på trods af at jeg i forvejen havde (og stadig har) et Canon spejlrefleks kamera, dog ikke digitalt men et gammelt analogt kamera. Men ved investeringen i nyt udstyr, skulle jeg alligevel købe nye objektiver.

For mit vedkommende må et kamera godt kunne lidt ekstra, det er rart at der lidt 3D fokus, og lidt ding og lidt pow, Jeg har ikke bare brug for et kamera der fortæller mig at nu skal jeg tage billeder eller ej, eller hvor man kun kan styre alt manuelt – Det må godt have nogle features, det gør ikke mig noget – Man er vel lidt en Grejluder.

Og på daværende tidspunkt var det Nikon’s D300 model der virkede som det nyeste af det nyeste, og kunne de seje ting. Så det var det jeg gik efter.

Muligheden for at låne det Nikon D70, var samtidigt en oplagt chance for at sætte mig ind i Nikon’s menusystem. Jeg havde prøvet nogle venners Canon kameraer, et 30D, et EOS 400 og EOS 450, og diverse lomme kameraer. Men på den her måde fik jeg indsigt i Nikon’s måde at tænke menuer på.

I samme periode begyndte jeg følge David Hobby’s blog – Strobist.com, om hvordan man kan arbejde med lyset, og hans vinkel på at flytte blitz’en fra toppen af kameraet til en vinkel der gør billederne endnu mere spændende.

Når man bruger blitz hvad enten den er indbygget i kameraet eller sat oven på kameraet, så giver den et meget meget fladt og død lys. Og det med bare at fyre blitzen op i loftet, giver heller ikke et særligt godt lys. Og det er netop det David fortæller om.

Men efter at have fulgt hans blog og leget lidt med D70’eren, fandt jeg en gruppe på flickr som hed Copenhagen Strobist. De havde i april måned 2008 et møde i Valby Kulturhus, jeg ville meget gerne have deltaget – Men jeg kunne desvære ikke.

Så jeg begyndte at holde lidt øje med gruppen, og engang i maj måned 2008, var der et nyt møde. Denne gang et sted hvor man ikke skulle betale for at deltage, det var åbent for alle der havde lyst til at deltage. Jeg skrev til en af arrangørerne, om det i orden at man deltog selvom man kun havde et kamera. Og ikke havde alle de her smarte ting som fjernudløsere eller blitz med stativ og paraply, og det var det.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

De første portrætter af en fremmed

Så engang i maj 2008, tog jeg til mit første møde, Copenhagen Strobist Meetup 02 – Som det officielt hedder.

Og der mødte jeg nogle af dem som grundlagde gruppen, og det var sgu spændende. Fordi dels var det professionelle, og dels folk som har fotografering som en seriøs hobby. Og det var lige det jeg gerne ville med min hobby, jeg vil gerne dyrke det som en seriøs hobby, og gøre det spændende. Jeg har ikke brug for at gøre det til en indtægtskilde, men mere det der med at have en hobby man kan fordybe sig rigtigt godt i.

Jeg mødte de andre, og fik for første gang prøvet det der med at møde en vildt fremmed pige og så tage nogle billeder af hende. Det kan virke grænseoverskridende første gang, det der med at stille sig op og så bare tage nogle billeder af en person man ikke kender. Men mødet var regelsat og der var modelkontrakt og god hjælp fra de andre fotografer, så mine første portrætbilleder blev taget den dag.

Og efterhånden som aftenen skred frem, fik jeg lov til at prøve nogle af de andres udstyr. Det jeg prøvede en lille fjernudløser som jeg skulle sætte op på min blitzsko, og med den kunne jeg fjernstyre hans 2 blitzlamper.[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][vc_column_text]Så fik jeg fik blod på tanden og bestilte mit eget udstyr, det var ganske billigt, jeg købte det i på eBay for omkring 450,-.

Mit næste møde var i juni måned 2008, denne gang var det i Sydhavnen – Ude bag HC Ørstedsværket. Her kunne jeg medbringe mit eget udstyr, jeg havde bare mit kamerastativ til at sætte min fjernudløser og blitz på, og så en ekstra blitz som jeg lånte et stativ til.

Jeg tog glad derud, og der må jeg indrømme at jeg nok skulle have øvet mig inden. Fordi det tog rigtigt langt tid for mig at skyde mig ind til de rigtige indstillinger, og vi var en del fotografer den dag der havde de her Poverty Wizards – De billige radioudløsere, og mine var måske ikke alt for gode.

Så det var ikke helt tilfredsstillende, jeg tror den første time til halvanden gik på at skyde prøveskud for at finde ud af hvad jeg skulle indstille kameraet og min blitz på. Mødet forinden havde jeg jo fået at vide hvad jeg skulle stille kameraet på, og jeg havde ikke rigtigt lært hvordan jeg brugte de manuelle indstillinger til at stille på blænden og lukkertid osv. Men alt det fik jeg styr på, og igen kom jeg hjem med nogle billeder og der er da også nogle fine imellem – Men det kunne stadig være bedre.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Alle gode gange tre

Mit tredje møde med Copenhagen Strobist var i august 2008 ved Mosede Fort i Greve. Jeg medbragte 2 kamerastativer, og brugte den direkte blitz til at oplyse modellerne, det har givet nogle gode billeder – Men jeg vil med det samme understrege at en paraply gør underværker for at opbløde lyset.

Men efter at have taget nogle gode billeder som jeg også er rigtigt tilfredse med, gik der noget tid, så gik vi vinteren i møde. Og engang i oktober mødtes Copenhagen Strobist i Østerbro medborgerhus til en workshop hvor der blev snakket teknik, sådan generel fotosnak.

Og derefter gik der faktisk noget tid før jeg fik taget nogle flere billeder, og det var jeg lidt ked af – For man mister  lidt taget på det der med at instruere modellerne, som stadig er det jeg har sværrest ved.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Så kan man selv klare det

I løbet af januar og februar 2009 begyndte jeg at arrangere en tur selv, jeg havde længe forestillet mig at Den Sorte Diamant ville være et spændende rum at tage billeder i så jeg gik i gang med at undersøge mulighederne for at fotografere derinde. Det helt klart spændende at finde ud af det med tilladelser og aftaler, man kan jo ikke bare gå ind i Den Sorte Diamant med modeller kameraer og stativer. Det blev arrangeret til engang i starten af juni måned.

Men jeg havde brug for at varme lidt op, så jeg tog kontakt til Anja på model.se, og på den måde blev jeg fortrolig med at havde jeg fået varmet lidt op. På det tidspunkt havde jeg fået stativer, men ikke paraplyer og holdere. Så det var stadig den rå blitz på modellen, og det giver et lidt hårdere lys på modellen frem for en paraply.

Vi mødtes i det lokale shoppingcenter, Spinderiet, hvor vi fik taget nogle rigtigt gode billeder, dels af Anja som var hende jeg havde lavet aftalen med, men også hendes veninde Ilena som hun havde taget med.

Og så kom turen til at vi skulle mødes i Den Sorte Diamant, og det var faktisk lidt hektisk. Men det har jeg skrevet om tidligere:

Fotosession i Den Sorte Diamant/Det Kongelige Bibliotek

Resten af 2009, og fremadrettet gennem 2010 tager vi i det næste indlæg.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]